A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye.
Hozzávalók 4 főre:
A bolognai raguhoz:
- 50 dkg sertéshús
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 ek olaj
- 2 tk REÁL őrölt piros fűszerpaprika
- fél tk REÁL őrölt fahéj
- 1 tk morzsolt szárított oregánó
- só ízlés szerint
- 1 üveg REÁL sűrített paradicsom
- 1,5 dl víz
A lángoshoz:
- 50 dkg búzafinomliszt
- 1 tk só
- fél tk cukor
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
- 3 dl langyos víz
- 1 liter REÁL étolaj a sütéshez
A tálaláshoz:
- 15 dkg reszelt sajt (trappista, gouda)
A lángos bolognai raguval elkészítési módja:
- lépés – A lisztet összekeverjük a cukorral, sóval, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a vizet. A tésztát összegyúrjuk és addig dagasztjuk kézzel vagy géppel, ameddig a felülete sima és fényes lesz. – 10 perc
- lépés – A tésztát lefedjük folpack-kal és egy konyharuhával, majd duplájára kelesztjük. Ez hőmérséklettől függően 1-1,5 óra.
- lépés – A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk és az olajon 10 perc alatt puhára pároljuk. – 15 perc
- lépés – Hozzáadjuk a húst, megsózzuk és átpirítjuk. – 5 perc
- lépés – A megpirult húst piros paprikával, fahéjjal, oregánóval ízesítjük, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, a vizet, majd az egészet összekeverjük, és közepes hőfokon 30 perc alatt készre főzzük. Ha szükséges, sóval ízesítjük. – 30 perc
- lépés – Az olajat egy lábasban felhevítjük. – 3 perc
- lépés – A megkelt tésztából teniszlabda méretű golyókat csípünk. Megformázzuk, és a forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. – 10 perc
- lépés – A megsült lángosokat a bolognai raguval és reszelt sajttal tálaljuk.
További receptek
Sütőben sült lecsó csípős füstölt kolbásszal
Megunhatatlan és ízletes ebéd, ha szereti a csípős ételeket!
Kapros joghurtos tésztasaláta, zellerrel és füstölt hallal
A legfinomabb kapros joghurtos tésztasaláta a füstölt hal szerelmeseinek.
Mazsolás kalács
Omlós és puha mazsolás kalács, reggelire vagy vacsorára.