Reggelire vagy vacsorára tökéletes választás a mazsolás kalács, főleg, ha frissen van sütve.
Hozzávalók 6 főre:
- 250 g reál búzafinomliszt
- 30 g mazsola
- 0,5 db citrom (reszelt héj)
- 1,5 dl tej
- 50 g vaj
- 2 db tojás sárgája
- 50 g cukor
- 1 kiskanál só
- 10 g élesztő
- 0,5 db vaníliarúd
A mazsolás kalács elkészítési módja:
Az élesztőt egy kanál cukorral elkeverjük, adunk hozzá fél dl langyos tejet és fél kanál lisztet, majd langyos helyen felfuttatjuk.
A maradék lisztet, cukrot, sót, tojássárgáját, olvasztott vajat, vaníliát, citromhéjat beletesszük egy nagyobb tálba. A felfutott élesztőt is a tálba öntjük. A maradék langyos tej hozzáadásával tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta, letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük addig, míg kb. a duplájára nem nő. Amikor megkelt, átdolgozzuk a mazsola hozzáadásával együtt. Kivesszük lisztezett deszkára, pihentetjük 10 percet.
Majd egy kisebb kenyérsütő formát kivajazunk, lisztezünk, és beletesszük a tésztát. Kelesztjük a tésztát 20 percig, ezt követően lekenjük tojással. A kalácsot 180 C°-os előmelegített sütőben sütjük, mérettől függően 30-40 percig. Sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd megszórjuk a porcukorral, és szeletelve tálaljuk.