
Szaftos hortobágyi palacsinta sok tejföllel igazi laktató finomság.

Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg darált sertéshús
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 3 ek étolaj
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 tk majoranna
- só, frissen őrölt bors
- 180 g Reál búzaliszt
- 360 ml 2,8%-os tej
- 50 ml szódavíz
- 2 egész tojás
- 2 ek Reál étolaj
- 1 csipet só
- 4 egész tojás
- 150 g Reál finomliszt
- 150 g Reál zsemlemorzsa
- napraforgó étolaj, a sütéshez
- 250 ml Reál tejföl
- 1 kis csokor kapor, aprítva
- hústű, vagy fogpiszkáló
A hortobágyi húsos palacsinta elkészítési módja:
A töltelékhez: A vöröshagymát aprítsuk fel, majd kevés olajon dinszteljük meg. Ha már üveges, húzzuk le tűzről, és ekkor szórjuk rá a fűszerpaprikát. A tűzre visszatéve hozzáadhatjuk a darált sertéshúst, az apróra vágott fokhagymát és a fűszerekkel együtt pirítsuk meg, kevés víz hozzáadásával főzzük puhára. Majd betöltésig hagyjuk kissé hűlni.
A palacsintákhoz: Egy tálban a lisztet a tejjel simára keverjük – a tejet folyamatosan, keverés közben hozzáadva -, majd további folyamatos keverés mellett, a többi összetevőt is hozzáadjuk. Ha teljesen sima a keverék, akkor kezdhetjük kanalanként kisütni (ha szükséges szódavízzel lazíthatjuk a tésztát).
Felhevítjük a serpenyőt – ha szükséges, pár csepp olajjal.
Ha felmelegedett, annyit öntünk bele a masszából, hogy azt elterítve vékony palacsintákat kapjunk.
Ha az egyik oldala megsült, átfordítjuk, és pillanatok alatt készre is sül a palacsinta.
A kihűlt darálthúst a palacsintákba töltjük úgy, hogy a közepükre halmozunk kanállal egy-egy adagot, először alulról, majd oldalról hajtjuk be és szorosan feltekerve, kis csomagokat készítünk, végeit hústűvel, vagy fogpiszkálóval rögzítjük.
A panírozáshoz: egy széles lapos tányérra szórjuk a lisztet, egy mélyebb tányérban verjük fel a tojásokat, egy harmadik lapos tányérba szórjuk a zsemlemorzsát.
Ebben a sorrendben panírozzuk ki a betöltött palacsintákat: liszt-tojás-zsemlemorzsa. Majd bő forró olajban süssük aranybarnára, ropogósra. Egy fém szűrőbe szedjük ki őket és hagyjuk lecsöpögni.
Tálaljuk frissen aprított kaporral elkevert tejföllel meglocsolva.
További receptek


Sütőben sült lecsó csípős füstölt kolbásszal

Kapros joghurtos tésztasaláta, zellerrel és füstölt hallal
