A magyar konyha egyik legautentikusabb desszertje a máglyarakás, melyet a kreativitás és ötletgazdagság jellemez.
Hozzávalók 4 főre:
- 25 dkg kalács
- 6 dl REÁL UHT tej 2,8%
- 4 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 1 tk vanília aroma (elhagyható)
- 8 ek REÁL sárgabarackdzsem
- 45 dkg alma
- 3 tk REÁL őrölt fahéj
- 4 tojásfehérje
- 5 dkg cukor
- 4-5 csepp citromlé
A máglyarakás elkészítési módja:
- lépés – A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
- lépés – A tejet kézhőmérsékletűre melegítjük a cukorral és a vanília aromával együtt, majd belekeverjük a tojássárgákat.
- lépés – A kalácsot felkockázzuk, a tejbe áztatjuk és hagyjuk pihenni 5 percig, hogy a tészta felszívja a tejet.
- lépés – A beáztatott kalács felét egy kb. 20 x 25 cm-es tepsibe vagy hőálló üvegtálba tesszük. A tetejét megkenjük a baracklekvár felével.
- lépés – Az almákat meghámozzuk, és 2 mm vastag szeletekre vágjuk, majd a kalácsra halmozzuk. A tetejét megszórjuk az őrölt fahéjjal.
- lépés – A maradék tejbe áztatott kalácsot az almákra halmozzuk, és az előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
- lépés – A tojásfehérjéket a cukorral és a citromlével kemény habbá verjük.
- lépés – A kalácsot kivesszük a sütőből, a tetejét megkenjük a maradék lekvárral, ráhalmozzuk a felvert tojásfehérjét és további 15 percig sütjük.
További receptek
Sütőben sült lecsó csípős füstölt kolbásszal
Megunhatatlan és ízletes ebéd, ha szereti a csípős ételeket!
Kapros joghurtos tésztasaláta, zellerrel és füstölt hallal
A legfinomabb kapros joghurtos tésztasaláta a füstölt hal szerelmeseinek.
Mazsolás kalács
Omlós és puha mazsolás kalács, reggelire vagy vacsorára.