Szaftos hortobágyi palacsinta sok tejföllel igazi laktató finomság.
Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg darált sertéshús
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 3 ek étolaj
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 tk majoranna
- só, frissen őrölt bors
- 180 g Reál búzaliszt
- 360 ml 2,8%-os tej
- 50 ml szódavíz
- 2 egész tojás
- 2 ek Reál étolaj
- 1 csipet só
- 4 egész tojás
- 150 g Reál finomliszt
- 150 g Reál zsemlemorzsa
- napraforgó étolaj, a sütéshez
- 250 ml Reál tejföl
- 1 kis csokor kapor, aprítva
- hústű, vagy fogpiszkáló
A hortobágyi húsos palacsinta elkészítési módja:
A töltelékhez: A vöröshagymát aprítsuk fel, majd kevés olajon dinszteljük meg. Ha már üveges, húzzuk le tűzről, és ekkor szórjuk rá a fűszerpaprikát. A tűzre visszatéve hozzáadhatjuk a darált sertéshúst, az apróra vágott fokhagymát és a fűszerekkel együtt pirítsuk meg, kevés víz hozzáadásával főzzük puhára. Majd betöltésig hagyjuk kissé hűlni.
A palacsintákhoz: Egy tálban a lisztet a tejjel simára keverjük – a tejet folyamatosan, keverés közben hozzáadva -, majd további folyamatos keverés mellett, a többi összetevőt is hozzáadjuk. Ha teljesen sima a keverék, akkor kezdhetjük kanalanként kisütni (ha szükséges szódavízzel lazíthatjuk a tésztát).
Felhevítjük a serpenyőt – ha szükséges, pár csepp olajjal.
Ha felmelegedett, annyit öntünk bele a masszából, hogy azt elterítve vékony palacsintákat kapjunk.
Ha az egyik oldala megsült, átfordítjuk, és pillanatok alatt készre is sül a palacsinta.
A kihűlt darálthúst a palacsintákba töltjük úgy, hogy a közepükre halmozunk kanállal egy-egy adagot, először alulról, majd oldalról hajtjuk be és szorosan feltekerve, kis csomagokat készítünk, végeit hústűvel, vagy fogpiszkálóval rögzítjük.
A panírozáshoz: egy széles lapos tányérra szórjuk a lisztet, egy mélyebb tányérban verjük fel a tojásokat, egy harmadik lapos tányérba szórjuk a zsemlemorzsát.
Ebben a sorrendben panírozzuk ki a betöltött palacsintákat: liszt-tojás-zsemlemorzsa. Majd bő forró olajban süssük aranybarnára, ropogósra. Egy fém szűrőbe szedjük ki őket és hagyjuk lecsöpögni.
Tálaljuk frissen aprított kaporral elkevert tejföllel meglocsolva.