Egyszerű farsangi fánk

Egyszerű farsangi fánk

Egyszerű farsangi fánk:

  • 50 dkg Reál finomliszt
  • 3 dl Falusi 2,8%-os tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál Reál étolaj

Sütéshez:

  • 0,5 l Reál étolaj

Tálaláshoz:

  • porcukor ízlés szerint
  • lekvár ízlés szerint

A farsang és a fánk eredete:

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszak a hagyományok szerint az önfeledt mulatozás, dús lakomák időszaka, amikor búcsúzunk a téltől és köszöntjük a tavaszt. A gazdag lakomákkal a természetet kívánták bőségre ösztönözni. Hagyományosan ilyenkor tartották az esküvőket is. A farsanghoz kötődik egyik legérdekesebb népszokásunk, a mohácsi busójárás is.

A farsangi szokáshagyományokhoz tartozó farsangi fánk csábítóan finom édesség, élesztős, édes kelt tészta, amelyet bő olajban kisütünk, és a tökéletes eredmény érdekében baracklekvárral tesszük tökéletessé.
Európai elterjedéséről több legenda is él a köztudatban.

Az egyik forrás szerint Beatrix otthonról, Olaszországból hozta be Mátyás király udvarába a receptet, amit az ekkor rendezett karneválok keretében fogyasztottak a királyi udvarban.

Egy másik történet Marie Antoinette királynéról szól, aki előszeretettel járta álruhában az utcákat, és egyik ilyen kiruccanásán ismerkedett meg a fánkkal. Az első kóstolás után annyira ízlett neki, hogy a fánksütőt azonnal a palotába rendeltette, ahol ő megosztotta a receptet a királyné cukrászával, aki ezután felvette az édességet a repertoárjába.

Magyarországon a fánk a 19. században terjedt el széles körben, bátran próbálkozhatunk otthon is az elkészítésével, amihez most egy egyszerű, könnyen elkészíthető receptet hoztunk.

A farsangi fánk elkészítése

1. Elsőként felfuttatjuk az élesztőt. Ehhez egy evőkanálnyi kristálycukrot 3 dl langyos tejbe keverünk, majd 2,5dkg szoba-hőmérsékletű élesztőt belemorzsolunk, és körülbelül tíz perc alatt felfuttatjuk.

2. Eközben dagasztótálba beleszitáljuk az 50dkg lisztet, hozzáadjuk az egy kávéskanál sót, egy evőkanál kristálycukrot, a két evőkanál olajat, a két tojássárgáját, majd a felfuttatott élesztőt is, és elkezdjük dagasztani. Ezt a legkönnyebb és leggyorsabb géppel lehet csinálni (így kb. 7-8 perc a dagasztás), de kézzel is elvégezhetjük (így 10-15 percet szánjunk rá).

3. A dagasztott tésztát enyhén kiolajozott tálba tesszük, és letakarva egy órán keresztül kelesztjük. Tipp: langyos sütőbe is tehetjük, így gyorsabban és szebben megkel.

4. Ha letelt az egy óra, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és kb. másfél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fontos: óvatosan bánjunk a tésztával, hogy minél levegősebb maradjon!

5. Ezután következhet a szaggatás. Minden szaggatás előtt újra lisztezett, 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval óvatos, de határozott mozdulattal kiszaggatjuk a fánkokat. A szaggatás után maradt tésztával újra dolgozhatunk.

6. Az így kapott fánkokat letakarva még 15-20 percig kelesztjük. A szépen megkelt fánkok közepét mutatóujjunkkal benyomjuk és kis krátert képezünk, de teljesen nem szúrjuk át.

7. A kisütéshez előmelegítünk kb. háromujjnyi olajat. A fánkokat mélyebb palacsintasütőben vagy vastagabb falú, szélesebb és laposabb fazékban süssük lassú tűzön, alacsony lángon, elkerülve azt, hogy a fánkok kívül megégjenek, belül pedig nyersek maradjanak.

8. Helyezzük a fánkokat a benyomott felükkel lefelé a forró olajba, pár perc után fordítsuk meg. Egyszerre kb. 5-6 darabot érdemes sütni, különben megváltozik az olaj hőmérséklete és nem sikerül jól. A cél, hogy aranybarna fánkokat kapjunk.

9. A kisült fánkokat papírtörlőre helyezzük és langyosra hűtjük, majd porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.

2021-01-29T11:14:46+01:00
Nyerj egy klassz PS4-et!
3 remek játékkal,
vagy a NAPI 3 nyereménycsomag egyikét,
nov. 28 - dec. 1. között!
Kellemes ünnepeket kívánunk minden kedves vásárlónknak!!
Figyelem!
Megváltozott nyitvatartásunk!
Felhívjuk figyelmüket, hogy a koronavírus járvány miatt egyes üzleteink nyitvatartása megváltozik.
Kattintson a gombra a nyitvatartások megtekintéséhez!
Figyelem!
Kedves vásárlóink!
A Mátészalka, Kölcsey út 17. szám alatti üzletünk nyitva tartása megváltozott! Szombaton 6:30 - 14:30 között tart nyitva.
A Kisvárda, Szabolcsvezér út 41. szám alatti üzletünk (Piac ABC) szombaton: 6:00 - 13:30-ig tart nyitva!
A Nyíregyháza, Pazonyi tér 9 szám alatti Gólya ABC vasárnap Zárva.